Racuszki z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

takie tam.... :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI : ( na ok. 9-12 placków)
    * 0,5 l zsiadłego mleka
    * 2 jajka
    * 4-5 łyżek cukru
    * 1 opakowanie cukru waniliowego
    * płaska łyżeczka sody
    * czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    * 500-600g mąki pszennej
    * 4-5 dużych jabłek
    * pół torebki cynamonu tj. ok. 7g
    * cukier puder do posypania
    * olej do smażenia

Racuszki z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zsiadłego mleka dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Do tego dodać mąkę (tyle, aby masa była bardzo gęsta). Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 1 godz.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę i dodać do masy. Wsypać cynamon.
  • 3. Patelnie rozgrzać, wlać odrobinę oleju na patelnie i łyżką nakładać ciasto. Racuchy piec na małym ogniu.

Porady

Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem, można jeść z dowolną konfiturą lub serkiem czy jogurtem. Są super smaczne !!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy