Racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodka rozkosz na podwieczorek lub drugie śniadanie w postaci chrupiących racuszków z jabłkami,jest pysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka 3,2%
    2 łyżki masła-czubate
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 winne jabłka
    1 łyżka cukru kryształu
    1 łyżka cukru brązowego trzcinowego
    skórka z otartej 1/2 cytryny
    olej roślinny do smażenia
    cukier puder z cynamonem do oprószenia

Racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy 1. Jajka ubić na puszystą pianę,połączyć z rozpuszczonym masłem,wlać mleko dodać otartą skórkę cytryny i zmiksować.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami,wsypywać po łyżce do masy aż do połączenia. Jabłka oskrobać pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju nakładać łyżką ciasto formując okrągłe placuszki na wierzchu ułożyć plasterki jabłka, smażyć z obydwu stron na złocisty kolor,ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy