RACUSZKI Z CUKINI Z SEREM I PIETRUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta jest wspaniała ze względu na oryginalny smak, prostotę wykonania oraz ze względu na bogactwo składników cennych dla zdrowia. Zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz witamin B1, B2, PP i C. Mój mąż zajada się i pyta kiedy znów będą racuszki? :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 małe cukinie lub 1 duża;
    1 płaska łyżeczka soli;
    4 jajka;
    1 duży ząbek czosnku lub 2 małe;
    pęczek natki pietruszki;
    20 dag żółtego sera;
    12 łyżek mąki;
    1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuszki z cukini z serem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myję i ścieram na tarce. Mieszam z 1 płaską łyżeczką soli i 4 jajkami. Dodaję drobniutko posiekany ząbek czosnku oraz posiekany pęczek pietruszki.
  • 2. W miseczce mieszam 20 dag żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach, z 12 łyżkami mąki oraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3. Mąkę wymieszaną z serem żółtym oraz z proszkiem do pieczenia dodaję do masy cukiniowej, następnie wszystko razem mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Nabieram łyżką masę i formuję na patelni zgrabne placuszki. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Osączam na bibule kuchennej z nadmiaru tłuszczu. Podaję z sałatką składającą się ze świeżych pomidorów, ogórka, cebulki. Całość doprawiam pieprzem i solą oraz śmietaną 12%. Racuszki można również posmarować ketchupem, smakuje przepysznie.

Porady

Polecam do smażenia olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować