Racuszki Waniliowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

W Tłusty Czwartek zamiast pączków polecam racuszki!!! Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek!

  • 25 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 serek homogenizowany waniliowy
    1 kefir mały
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku.
    Jajka utrzeć w kubku z cukrem i wlać w środek mąki, zamieszać.
    Dodać sodę, serek i kefir, zagnieść.
    Ciasto nie może być za twarde.
    wałkować placek o grubości 1cm i szklanką wycinać racuszki.
    Smażyć na złoto z obu stron, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 50 racuszków. Świetnie smakują z marmoladą :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy