Racuszki waniliowe

  • wyświetlono: 304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

uwielbiane przez dzieci i dorosłych, idealne na podwieczorek

Kasia
  • 1 porcje
  • 45min

Składniki

25 gram świeżych drożdży
200 gram mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki waniliowe

  • 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz rozkruszone drożdże. Dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać jajko i mąkę i dobrze wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej drewnianą łyżką dobrze napowietrzając je. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

plackidrożdżowena słodkodla dziecipodwieczorekplacuski

Komentarze

Podobne przepisy

Racuszki na Serku Wiejskim.

Dodane przez: Słodko Słodka

Racuszki na Serku Wiejskim

Smaczne racuszki polecają się na...

Racuszki serowo budyniowe

Dodane przez: Aga-nad

Racuszki serowo budyniowe

Świetny pomysł na słodki podwieczorek....

Dodane przez: gosiakaminska

Racuszki z cukiereczkami

Są to pyszne racuszki idealne dla...

image-184d7km

Dodane przez: k_marysia

Placki waniliowe

Idealne na leniwe śniadanie, obiad...

Racuszki bezglutenowe

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Racuszki bezglutenowe

Zapraszam na smaczne, słodkie bezglutenowe...

Racuszki z zsiadłym mlekiem

Dodane przez: ewuska2016

Racuszki z zsiadłym mlekiem

Słodki podwieczorek