Racuszki waniliowe

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

uwielbiane przez dzieci i dorosłych, idealne na podwieczorek

Kasia
  • 1 porcje
  • 45min

Składniki

25 gram świeżych drożdży
200 gram mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki waniliowe

  • 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz rozkruszone drożdże. Dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać jajko i mąkę i dobrze wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej drewnianą łyżką dobrze napowietrzając je. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

plackidrożdżowena słodkodla dziecipodwieczorekplacuski

Komentarze

Podobne przepisy

Pfnutli

Dodane przez: 2milutka

Pfnutli-Racuszki na cydrze

Pfnutli-czyli placki z jabłkami...

truskawkowe racuszki

Dodane przez: mamajagody_2010

truskawkowe racuszki z sosem

Czasem najprostsze potrawy są najsmaczniejsze!...

konkurs_sliwki

Dodane przez: PolskaGotuje

Kefirowe racuszki ze śliwkami

Pyszne kefirowe racuszki z dodatkiem...

image-2b20r5m

Dodane przez: Di gotuje

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Są rewelacyjne i przyznam, że sama...

racuszki z jabłkami

Dodane przez: wiola

Racuszki z jabłkami (bez nabiału)

Doskonały przepis dla osób uczulonych...

Waniliowe placuszki z jeżynami

Dodane przez: peggi

Waniliowe placuszki z jeżynami

Smaczne i delikatne placuszki,...