Racuszki waniliowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

uwielbiane przez dzieci i dorosłych, idealne na podwieczorek

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 25 gram świeżych drożdży
    200 gram mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz rozkruszone drożdże. Dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać jajko i mąkę i dobrze wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej drewnianą łyżką dobrze napowietrzając je. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy