Racuszki rzucane

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Racuszki drożdżowe rzucane łyżką na tłuszcz,aromatyczne i puszyste choć mają w sobie dużo kalorii od czasu do czasu można się na nie skusić!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    5 jaj
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka masła
    szczypta soli
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    skórka z otartej cytryny do smaku
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Racuchy

Racuszki rzucane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i ubić na puszystą pianę z cukrem.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i niewielkiej ilości cukru oraz mąki zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.następnie wsypać mąkę do ubitych jaj oraz wlać zaczyn dodać śmietanę i roztopione masło oraz otartą skórkę z połówki cytryny i ręką wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Oprószyć mąką po wierzchu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
    Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem.Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.Osączyć upieczone racuszki na ręczniku papierowym,zimne oprószyć pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować