Racuszki na kwaśnym mleku

4.94 (146 ocen)

tanie i smaczne

Składniki:

  • 0,5 litra kwaśnego mleka
    ok. 350 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.94 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki na kwaśnym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  • smazenie 2. Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej
  • racuszki 3. i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • racuszki 4. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietaną.

Porady

Można dodać 2 łyżki mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie. Można również utrzeć na tarce 2-3 jabłka do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśne mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować