Racuszki na jogurcie greckim

0 (0 ocen)

Delikatne, puszyste racuszki

Składniki:

  • -jogurt typ. greckiego 1 duże opakowanie
    -śmietana 30% 100 mililitrów
    -jajka 2 sztuki
    -mąka
    -proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    -sól 1 szczypta
    -cukier 1 łyżka
    -śmietana do przybrania
    -maliny do dekoracji
    -syrop klonowy do polania
    -olej do smażenia

Racuszki na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać, jogurt, śmietanę.
    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z odrobiną soli na sztywno.
    Żółtka i ubitą pianę dodać do jogurtu, ubijać mikserem, dosypując mąkę( mąki dodać tyle żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany).
    Na patelnię, wlać łyżkę oleju, nałożyć łyżką ciasto, formując małe racuchy.
    Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Podawać posypane malinami i polane syropem klonowym.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy