Racuszki maślankowe z jabłkami

0 (0 ocen)

Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście - takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma efektu jak przy plastrach. Są pyszne, miękkie i pachnące.

Składniki:

  • • 350 g mąki
    • 2 szklanki maślanki
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki cukru
    • cukier waniliowy
    • 5 jabłek
    • cukier puder do posypania
    • olej do smażenia

Racuszki maślankowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki maślankowe z jabłkami 1. • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste.
    • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry.
  • Racuszki maślankowe z jabłkami 2. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja pokroiłam trzy jabłka w plastry, a dwa pozostałe starłam i wymieszałam z ciastem, które zostało po usmażeniu jabłek w plastrach.
    • Smażyć nakładając po łyżce ciasta na rozgrzany olej.

Porady

Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką.

Komentarze

Podobne przepisy