racuszki jogurtowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Puchate placuszki na mące ryżowej z dodatkiem borówek, idealnie pasują nie tylko na śniadanie, ale również na obiad lub podwieczorek.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 g jogurtu truskawkowego,
    ok. 100 g mąki ryżowej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1 jajko,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    garść borówek,
    1 łyżka oleju + olej do smażenia

Racuszki jogurtowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt roztrzepujemy trzepaczką z jajkiem, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia, a na końcu olej. Następnie dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodajemy trochę wody. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy