Racuszki jabłkowe z dziurką

4.98 (173 ocen)

Smak dzieciństwa i mój sposób na powrót do beztroskich lat. Smakują jak te tradycyjne, chociaż są nieco lżejsze i w innej formie. To obowiązkowa pozycja na stole w sezonie jabłkowym. Podaję je z cukrem, cynamonem i śmietankowym serkiem, ale sprawdzi się także sam cukier puder, cynamon, czy rodzynki.

Składniki:

  • Składniki (ok. 10-12 racuszków):
    - szklanka mąki pszennej,
    - ok. 150 ml letniego mleka,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - 1,5 łyżki cukru,
    - łyżeczka cynamonu,
    - 2 większe jabłka (np. papierówka),
    - olej do posmarowania patelni (użyłam oleju z orzechów włoskich).
Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki jabłkowe z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy do nich łyżkę mąki, mieszamy, a następnie wlewamy 1/2 mleka, dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Całość dokładnie mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec do ciasta dodajemy cynamon. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 3. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy ogonki i wydrążamy gniazda nasienne (np. za pomocą łyżeczki do melonów). Przygotowane jabłka kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm.
  • 4. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (ok. 1-2 łyżeczki), dobrze rozgrzewamy. Plastry jabłek wrzucamy do ciasta i lekko je w nim zanurzamy (tak, by całe się pokryły ciastem), kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z obu stron (po ok. 2-3 minuty z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować