Racuszki jabłkowe z dziurką

  • wyświetlono: 527 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Smak dzieciństwa i mój sposób na powrót do beztroskich lat. Smakują jak te tradycyjne, chociaż są nieco lżejsze i w innej formie. To obowiązkowa pozycja na stole w sezonie jabłkowym. Podaję je z cukrem, cynamonem i śmietankowym serkiem, ale sprawdzi się także sam cukier puder, cynamon, czy rodzynki.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Składniki (ok. 10-12 racuszków):
- szklanka mąki pszennej,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- 3 dag świeżych drożdży,
- 1,5 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 większe jabłka (np. papierówka),
- olej do posmarowania patelni (użyłam oleju z orzechów włoskich).

Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki jabłkowe z dziurką

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy do nich łyżkę mąki, mieszamy, a następnie wlewamy 1/2 mleka, dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Całość dokładnie mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec do ciasta dodajemy cynamon. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 3. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy ogonki i wydrążamy gniazda nasienne (np. za pomocą łyżeczki do melonów). Przygotowane jabłka kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm.
  • 4. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (ok. 1-2 łyżeczki), dobrze rozgrzewamy. Plastry jabłek wrzucamy do ciasta i lekko je w nim zanurzamy (tak, by całe się pokryły ciastem), kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z obu stron (po ok. 2-3 minuty z każdej strony).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcicynamonjabłkaracuchydrożdżedla dzieciracuszkikuchnia polskaracuchy drożdżowekorzenne przyprawysłodki obiadsłodkie śniadanieracuszki drożdżoweSZARA RENETAracuchy z jabłkamitak gotowała babciaprzepis_miesiąca1000jesienne owocedesery z jabłkamidania z jabłkamipapierówkadeser na jesienne dnijesienny obiadracuszki z dziurkąobiady z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

image-29jy61u

Dodane przez: kotq

Donuts, doughnuts, pączki z dziurką

Wszystkim znane pączki z dziurką....

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką,...

Racuszki jabłkowo - pomarańczowe

Dodane przez: Skotka

Racuszki jabłkowo - pomarańczowe

Pyszne, polecam

Dyniowe pączki z dziurką

Dodane przez: joanna30

Dyniowe pączki z dziurką

Mają wspaniały żółty kolor. Są...

Jabłkowe Racuszki.

Dodane przez: grzesiek

Jabłkowe Racuszki.

tanie i proste podwieczorki dla...

Kruche z dziurką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kruche z dziurką

Kruche ciasteczka, które kochają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE