REKLAMA

Racuszki jabłkowe z dziurką

wyświetlono: 622 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Smak dzieciństwa i mój sposób na powrót do beztroskich lat. Smakują jak te tradycyjne, chociaż są nieco lżejsze i w innej formie. To obowiązkowa pozycja na stole w sezonie jabłkowym. Podaję je z cukrem, cynamonem i śmietankowym serkiem, ale sprawdzi się także sam cukier puder, cynamon, czy rodzynki.

opublikowany: 08.08.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki (ok. 10-12 racuszków):
    - szklanka mąki pszennej,
    - ok. 150 ml letniego mleka,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - 1,5 łyżki cukru,
    - łyżeczka cynamonu,
    - 2 większe jabłka (np. papierówka),
    - olej do posmarowania patelni (użyłam oleju z orzechów włoskich).
Ocena:

(średnia 5 z 171 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy do nich łyżkę mąki, mieszamy, a następnie wlewamy 1/2 mleka, dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Całość dokładnie mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec do ciasta dodajemy cynamon. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 3. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy ogonki i wydrążamy gniazda nasienne (np. za pomocą łyżeczki do melonów). Przygotowane jabłka kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm.
  • 4. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (ok. 1-2 łyżeczki), dobrze rozgrzewamy. Plastry jabłek wrzucamy do ciasta i lekko je w nim zanurzamy (tak, by całe się pokryły ciastem), kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z obu stron (po ok. 2-3 minuty z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

test-Racuszki jabłkowe z dziurką.w/g Adelg Dodane przez: Babcia Tereska


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zbysiowa ja na statku

Racuszki dyniowo jabłkowe

Delikatne racuszki z dynią i jabłkami, doprawione wanilią i cynamonem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Desery racuchy opublikowany: 13.11.2014 | wyświetlono: 1419 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariOla093 mariOla093

Racuszki jabłkowe

Mocno wyczuwalny smak jabłek - według mnie najlepsze! :)

kategoria: Desery racuchy opublikowany: 26.03.2014 | wyświetlono: 438 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Racuszki śliwkowo jabłkowe

Pulchne racuszki z owocami, posypane cukrem pudrem, któż ich nie lubi :)

kategoria: Desery racuchy Dania główne opublikowany: 24.10.2014 | wyświetlono: 497 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1
Dodane przez: juchab juchab

Racuszki serowo – jabłkowe

Na szybko, na zimno lub na gorąco, a zawsze są pyszne!

kategoria: Desery opublikowany: 07.10.2014 | wyświetlono: 1422 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 2
Dodane przez: grzesiek GRZEGORZ BUGAJSKI

Jabłkowe Racuszki.

tanie i proste podwieczorki dla naszych dzieciaczków.

kategoria: Desery opublikowany: 10.04.2013 | wyświetlono: 182 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE