Racuszki drożdżowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne racuszki na śniadanie z żurawiną.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka - 300 g
    mleko ciepłe - 1 szkl
    jajko - 1 szt
    drożdże - 15 g
    cukier - 1 i 1/2 łyżki
    sól szczypta
    żurawina suszona - 1 garść
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Przekąski

Racuszki drożdżowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki drożdżowe z żurawiną 1. Do miski dodać drożdże, rozmieszać je z cukrem i mlekiem.
    Wybić jajko i dodać pozostałe składniki, razem z żurawiną, dokładnie wymieszać.
  • Racuszki drożdżowe z żurawiną 2. Przykryć miskę z ciastem ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie nabierać łyżką ciasto, za każdym razem maczać łyżkę w gorącej wodzie nalanej do garnuszka.
    Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować