Racuszki drożdżowe z serem i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne, chrupiące, aromatyczne racuszki z dodatkiem sera i gruszek. Polecam, zwłaszcza dzieciom.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    250 ml mleka 3,2 %
    6 łyżek cukru
    2 jajka wiejskie
    150 g sera białego
    2 łyżeczki cynamonu
    5 łyżek oliwy z oliwek

    Ponadto:
    3 gruszki świeże
    do oprószenia po wierzchu: cukier różany i cukier lawendowy
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Racuchy

Racuszki drożdżowe z serem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki 1. Najpierw robimy rozczyn z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru, 2 płaskich łyżek mąki. Mieszamy razem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do garnka mąkę przesiewamy.
  • ucieranie jajek z cukrem i serem białym 2. Jajka rozcieramy z cukrem i przetartym serem białym.
  • wlewanie wyrośniętego rozczynu do mąki 3. Przekładamy do garnka z mąką. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  • cynamon w cieście drożdżowym 4. Wsypujemy cynamon.
  • oliwa z oliwek w cieście drożdżowym 5. Na końcu wlewamy oliwę z oliwek.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Mieszamy delikatnie całość. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • smażenie placków 7. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Nakładamy, przy pomocy małej chochelki porcję ciasta drożdżowego.
  • świeże gruszki 8. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w grubszą kostkę.
  • pokrojone gruszki w racuszku 9. Na każdy racuszek kładziemy kilka kostek gruszki. Lekko wciskamy.
  • usmażone na rumiano racuszki 10. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano.
  • usmażone racuszki oprószone cukrem zapachowym 11. Jeszcze gorące racuszki oprószamy po wierzchu cukrami smakowymi, zapachowymi.
    Podajemy na gorąco lub zimno.
  • racuszki drożdżowe z serem białym i gruszkami 12. Smacznego :)
  • cukier różany 13. Cukier różany- przepis :)
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-rozany-9
  • cukier lawendowy 14. Cukier lawendowy :) przepis
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-lawendowy-13

Porady

Czas podany jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta drożdżowego. Z tej porcji wychodzi 20 średnich racuszków. Wszystkie składniki na ciasto powinny być ciepłe. Sypkie- przesiewamy. Do smażenia możemy użyć także masła klarowanego. Gruszki powinny być twarde, soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować