REKLAMA

Racuszki drożdżowe z serem i gruszkami

wyświetlono: 936 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne, chrupiące, aromatyczne racuszki z dodatkiem sera i gruszek. Polecam, zwłaszcza dzieciom.

opublikowany: 28.11.2014
Udostępnij Pinterest
  • 35 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    250 ml mleka 3,2 %
    6 łyżek cukru
    2 jajka wiejskie
    150 g sera białego
    2 łyżeczki cynamonu
    5 łyżek oliwy z oliwek

    Ponadto:
    3 gruszki świeże
    do oprószenia po wierzchu: cukier różany i cukier lawendowy
    olej rzepakowy do smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki 1. Najpierw robimy rozczyn z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru, 2 płaskich łyżek mąki. Mieszamy razem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do garnka mąkę przesiewamy.
  • ucieranie jajek z cukrem i serem białym 2. Jajka rozcieramy z cukrem i przetartym serem białym.
  • wlewanie wyrośniętego rozczynu do mąki 3. Przekładamy do garnka z mąką. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  • cynamon w cieście drożdżowym 4. Wsypujemy cynamon.
  • oliwa z oliwek w cieście drożdżowym 5. Na końcu wlewamy oliwę z oliwek.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Mieszamy delikatnie całość. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • smażenie placków 7. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Nakładamy, przy pomocy małej chochelki porcję ciasta drożdżowego.
  • świeże gruszki 8. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w grubszą kostkę.
  • pokrojone gruszki w racuszku 9. Na każdy racuszek kładziemy kilka kostek gruszki. Lekko wciskamy.
  • usmażone na rumiano racuszki 10. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano.
  • usmażone racuszki oprószone cukrem zapachowym 11. Jeszcze gorące racuszki oprószamy po wierzchu cukrami smakowymi, zapachowymi.
    Podajemy na gorąco lub zimno.
  • racuszki drożdżowe z serem białym i gruszkami 12. Smacznego :)
  • cukier różany 13. Cukier różany- przepis :)
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-rozany-9
  • cukier lawendowy 14. Cukier lawendowy :) przepis
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-lawendowy-13

Porady

Czas podany jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta drożdżowego. Z tej porcji wychodzi 20 średnich racuszków. Wszystkie składniki na ciasto powinny być ciepłe. Sypkie- przesiewamy. Do smażenia możemy użyć także masła klarowanego. Gruszki powinny być twarde, soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mag123

Racuszki z gruszkami

Bardzo lubię wykorzystywać owoce w swojej kuchni. Gruszki w racuszkach spisują się wyśmienicie.

kategoria: Desery racuchy opublikowany: 17.07.2015 | wyświetlono: 194 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Racuszki drożdżowe z brzoskwinią

Puszyste, pachnące, owocowe racuszki. Na jarski obiad lub kolację.

kategoria: Desery racuchy opublikowany: 26.09.2013 | wyświetlono: 1651 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Konto nieaktywne

Oponki drożdżowe z serem

Smaczna słodka przekąska na Karnawał i nie tylko.

kategoria: ciasto drożdżowe Desery oponki opublikowany: 10.11.2016 | wyświetlono: 34660 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE