Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Chętnie zjadane przez dzieci i nie tylko. Najlepiej smakują ze szklanką mleka.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1/2 kostki drożdży
    4 jajka
    1,5 jabłka
    5 połówek brzoskwiń
    2 łyżki syropu z brzoskwiń
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    olej do smażenia
    cukier puder

Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami 1. W miseczce rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier waniliowy, zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie ucieramy, aby uzyskać rozczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, wlewamy rozkłócone jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy syrop z brzoskwiń i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Jabłka i brzoskwinie kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Racuchy przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy