Takie racuchy przygotowywała nam moja babcia, kiedy przyjeżdżaliśmy do niej na wakacje. Dodawała do nich tarte jabłka i zawsze obtaczała w zwykłym cukrze, nigdy z cukrem pudrem;)
Składniki:
1/2 kg pszennej mąki
2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 dag. drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jabłka
cukier do posypania
Racuszki drożdżowe, tzw. ruchanki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, jajko, rozkruszone drobno drożdże, 1 1/2 szkl. ciepłego mleka, cukier i sól. Wszystko składniki połączyć i dokładnie wyrobić rękoma. Gdy ciasto jest gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2.Jabłka umyć i obrać a potem zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do lekko wyrośniętego ciasta dodać pozostałe pół szklanki mleka i starte jabłka.
3.Wszystko wymieszać rękoma na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.Na patelni rozgrzać olej. Ciasto drożdżowe nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w zwykłym cukrze.
Komentarze