Racuszki drożdżowe, tzw. ruchanki z jabłkami

4.97 (179 ocen)

Takie racuchy przygotowywała nam moja babcia, kiedy przyjeżdżaliśmy do niej na wakacje. Dodawała do nich tarte jabłka i zawsze obtaczała w zwykłym cukrze, nigdy z cukrem pudrem;)

Składniki:

  • 1/2 kg pszennej mąki
    2 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    5 dag. drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 jabłka
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki drożdżowe, tzw. ruchanki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy drożdżowe 1. Do miski wsypać mąkę, jajko, rozkruszone drobno drożdże, 1 1/2 szkl. ciepłego mleka, cukier i sól. Wszystko składniki połączyć i dokładnie wyrobić rękoma. Gdy ciasto jest gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • Racuchy drożdżowe 2. Jabłka umyć i obrać a potem zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do lekko wyrośniętego ciasta dodać pozostałe pół szklanki mleka i starte jabłka.
  • Racuchy drożdżowe 3. Wszystko wymieszać rękoma na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Racuchy drożdżowe 4. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto drożdżowe nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w zwykłym cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować