Racuszki drożdżowe na maślance z brzoskwiniami lub śliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Moi domownicy lubią racuszki, placki z owocami. Staram się i wymyślam wciąż nowe dla nich przepisy. Oto kolejny.W tym roku był ogromny wysyp owoców brzoskwiniowych, zatem jemy, ile tylko się da. Na zdrowie.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka maślanki naturalnej
    3 łyżki oliwy z oliwek lub stopionego i wystudzonego masła
    3 jajka wiejskie

    Ponadto:
    klika śliwek wewgierek i brzoskwiń świeżych- bez pestek
    na wierzch- cukier lawendowy
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki drożdżowe na maślance z brzoskwiniami lub śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brzoskwinie z mojego ogródka- 2015 1. Wybieramy brzoskwinie dojrzałe, ale twarde.
  • śliwki węgierki 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Kroimy na kawałki.
  • przesiewanie mąki 3. Mąkę przesiewamy do garnka.
  • rozpuszczanie drożdży w maślance 4. Drożdże mieszamy z 1/ 2 szkl. maślanki- na jednolita masę.
  • składniki na racuchy drożdżowe 5. Wbijamy jajka do garnka z mąką. Wlewamy pozostałą część maślanki. Wsypujemy cukier.
  • ciasto drożdżowe na racuszki 6. Wyrabiamy ciasto szybko na jednolitą, gęstą masę.
  • ciasto drożdżowe na racuszki- wyrośnięte 7. Garnek przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  • smażenie racuszków 8. Łyżką nakładamy zgrabne porcje ciasta na patelnię, na rozgrzany tłuszcz.
  • owoce na racuszkach- smażenie 9. Układamy od razu kawałki owoców na racuszkach.
  • smażenie racuszków na rumiano 10. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano, na małym ogniu, aby się upiekły w środku.
  • osączanie racuszków na ręczniku papierowym 11. Po usmażeniu na krótko osączamy racuszki na ręczniku papierowym.
  • racuszki drożdżowe z owocami oprószone cukrem pudrem 12. Racuszki, jeszcze gorące, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
    Podajemy na gorące śniadanie, kolację lub jarski obiad. Smaczne dla dzieci.
  • racuszki drożdżowe z owocami 13. Smacznego ;)

Porady

Czas wyrastania zależy od temp. w pomieszczeniu. Latem rozczyn i ciasto wyrastają szybko. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie przesiewamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Maślak Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować