Racuszki drożdżowe bardzo proste

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Renata Ołów

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (można więcej, według uznania): 2 łyżki
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 4 łyżki

Racuszki drożdżowe bardzo proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do drożdży i mieszamy.
  • 2. Jajka wybijamy do miseczki, lekko solimy. Do drożdży wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Przykrywamy i na 30 minut odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zezłocą. Podajemy od razu, posypane pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy