Racuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem.
- Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Rozgrzać olej w metalowej misce.
- Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę.
- Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe a drugą zrzucać na rozgrzany olej.
- Smażyć po 10 racuszków przez ok.5 minut na rumiano na średnim ogniu.
- Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
- Ważny jest dodatek spirytusu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu do racuszków.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - garnek z gotującą się wodą i na nim garnek lub miska z czekoladą połamaną na kawałki i śmietanką.
- Mieszać aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką.
- Racuszki moczyć w czekoladzie lub polewać je strużką gorącej czekolady.
Porady
Można podać racuszki tylko posypane cukrem pudrem.
Komentarze