Racuszki bananowe

5 (158 ocen)

  • 20 min

Pyszne racuszki bananowo-orzechowe.

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli, szczypta sody
    - 3 banany
    - 1/2 szklanki masła orzechowego
    - 2/3 szklanki tłustego mleka
    - 1 jajko
    - 2 łyżki spirytusu
    - 1 litr oleju do smażenia
    Polewa
    - 1 czekolada gorzka
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Racuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki bananowe 1. - Wymieszać wszystkie suche składniki.
    - Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem.
    - Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę.
    - Rozgrzać olej w metalowej misce.
    - Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę.
    - Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe a drugą zrzucać na rozgrzany olej.
    - Smażyć po 10 racuszków przez ok.5 minut na rumiano na średnim ogniu.
    - Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
    - Ważny jest dodatek spirytusu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu do racuszków.
    - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - garnek z gotującą się wodą i na nim garnek lub miska z czekoladą połamaną na kawałki i śmietanką.
    - Mieszać aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką.
    - Racuszki moczyć w czekoladzie lub polewać je strużką gorącej czekolady.

Porady

Można podać racuszki tylko posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować