Racuchy z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie racuchy mogą zastąpić zdecydowanie obiad. Idealne na podwieczorek.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka płatków owsianych lub żytnich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 banan

    do smażenia olej kokosowy

    opcjonalnie;
    do posypania cukier trzcinowy

Racuchy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć suche składniki, dodać żółtka jajek, mleko i zmiksować. W drugiej misce ubić pianę z białek, następnie porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać. Ciasto powinno być mocno "puchate" . Banana pokroić w drobną kostkę, dosypać do ciasta i lekko zamieszać.
    Na patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i kłaść porcje ciasta (jedna łyżka wystarczy) smażyć na rumiano z dwóch stron. Co jakiś czas dodawać po łyżeczce oleju na patelnię.
    Przed podaniem można posypać cukrem trzcinowym.
    Ja podałam dodatkowo z truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy