Racuchy ze śliwkami

0 (0 ocen)

Kiedy sezon śliwkowy w pełni, na moim stole nie może zabraknąć tych wspaniałych racuchów :)

Składniki:

  • 300 g mąki
    5 dag drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    1/2 kg śliwek
    cukier, sól do smaku

Racuchy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypestkuj i pokrój w kawałki lub kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł. Do śliwek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. Na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej nakładaj ciasto porcjami (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.

Porady

Po usmażeniu, racuchy posyp cukrem pudrem, ponieważ niektóre śliwki mogą być kwaśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy