Racuchy ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Uwielbiam racuchy i w zasadzie każde owoce do nich pasują!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    Ok 2½ szklanki mąki
    40g świeżych drożdży
    3 łyżeczki cukru
    Szczypta soli
    Ok 500g śliwek węgierek
    Olej rzepakowy do smażenia
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. W większej misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy i ponownie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie nakładamy ciasto porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować