Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym

0 (0 ocen)

Racuchy kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa. Bardzo często powracam do tego smaku i próbuje od czasu do czasu cos nieco odmienić w przepisie.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 2 szklanki
    cukier brązowy 4 łyżki
    jajko 1 szt
    drożdże suche 1 łyżeczka
    sól
    skórka z cytryny 1 łyżka
    mleko 2 % 1 szklanka
    żurawina 4 łyżki

    Dodatkowo:
    olej kokosowy
    cukier puder

Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy