Racuchy z tykwą i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy.

  • 45 min

Składniki:

  • 150 g mąki
    2 jajka
    1 szkl maślanki
    10 g drożdży
    40 g brązowego cukru
    3/4 łyżeczki cynamonu
    1/2 szkl startej tykwy
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuchy z tykwą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej maślanki z dodatkiem łyżeczki brązowego cukru. Do miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałą maślankę, rozczyn, dodajemy mąkę i cynamon. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy