Racuchy z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj drożdże – rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
2.W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja to robię mikserem. Możesz na koniec dodać do smaku ulubione bakalie - rodzynki, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy. Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia – około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
3.Po wyrośnieciu ciasta można smażyć racuszki.
Rozgrzej olej na patelni. Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły. Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy.
4.Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz.
Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze