Racuchy z twarogiem

4.5 (179 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne racuszki dobre na każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolację. Podane z owocami, albo sosami będą wspaniałym posiłkiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - twaróg - sernikowy, albo zmielony zwykły biały: 200 gramów
    - ciepłe mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 łyżka
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - ewentualnie bakalie: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Dania główne

Racuchy z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotuj drożdże – rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja to robię mikserem. Możesz na koniec dodać do smaku ulubione bakalie - rodzynki, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy. Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia – około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
  • 3. Po wyrośnieciu ciasta można smażyć racuszki.

    Rozgrzej olej na patelni. Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły. Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy.
  • 4. Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz.
    Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować