Racuchy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Racuchy- placuchy z sezonowymi owocami to idealne śniadanie dla dzieci

  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI:
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - gęsty jogurt naturalny: 150 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - olej: 3 łyżki
    - truskawki: 0.5 kilograma

Racuchy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy. Dodajemy mleko, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy.
    Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
  • 2. Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
  • Racuchy z sosem truskawkowym 3. Podajemy polane sosem ze zmiksowanych truskawek. Sos możemy odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy