Racuchy z sosem truskawkowo-miodowym

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne placuszki z sosem truskawkowym

Brenia
  • 4 porcje

Składniki

1 duże opakowanie serka waniliowego
1 szklanka mąki,
3 łyżeczki cukru,
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Olej do smażenia
20-30 dag truskawek,
2 -3 łyżki miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy z sosem truskawkowo-miodowym

  • 1. Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i gotujemy 5 -7 minut ( niedługo bo truskawki nie powinny być rozgotowane) aż będą w delikatnym, lekko gęstym sosie.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy serek waniliowy, jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – na porcję daję 2 łyżki.
  • 3. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z pysznym miodowo- truskawkowym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniekuchnia polskaowoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy z borówkami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Racuchy z borówkami

Borówki są nie tylko smaczne, ale...

truskawkowe racuszki

Dodane przez: mamajagody_2010

truskawkowe racuszki z sosem

Czasem najprostsze potrawy są najsmaczniejsze!...

racuchy

Dodane przez: Marica738

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Uwielbiam racuchy, kojarzą mi się...

Racuchy z cukinii

Dodane przez: AlaW.

Racuchy z cukinii

Placki z cukinii na słodko jak...

Racuchy z morelami

Dodane przez: Krystyna32

Racuchy z morelami

Puszyste i pyszne racuchy.

Placki z sosem truskawkowym

Dodane przez: RedakcjaPP

Placki z sosem truskawkowym

Jestem emerytką, mieszkam na wsi....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE