Racuchy z ryżu i truskawek

0 (0 ocen)

Takie placuszki to pyszne śniadanie nie tylko w niedzielne poranki.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag truskawek
    Dodatkowo:
    olej

Racuchy z ryżu i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy z ryżu 1. Ryż ugotować i lekko przestudzić, dodać do niego pokrojone truskawki, jajka, cukier oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać i na koniec dolać mleko.
  • racuchy z ryżu 2. Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać gorące posypane spora ilością cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy