Racuchy z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Sezonowe, dietetyczne danie. Racuchy wyśmienicie smakują na ciepło podane z sosem grzybowym, czy też na zimno - z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 L maślanki
    1/2 szklanki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    3 jajka
    4 łyżki oleju
    5 łyżek słonecznika łuskanego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

    Dodatki:
    1 mała młoda kapusta (około 500g)
    po 1 pęczku lubczyku i natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuchy z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z młodą kapustą 1. Składniki przeznaczone na ciasto zmiksować, na końcu doprawiając do smaku. Odłożyć na co najmniej 15 min.
  • Racuchy z młodą kapustą 2. Kapustę drobno poszatkować, krótko obgotować (powinna być al dente), odcedzić i wystudzić. Dodać do przygotowanego ciasta, dołożyć posiekaną zieleninę. Całość wymieszać.
  • Racuchy z młodą kapustą 3. Na suchą i rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Racuchy z młodą kapustą 4. Smażyć "na sucho" na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 racuchów (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować