Racuchy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną, dokładnie wypłukać, ugotować w wodzie ( ok 15 minut- do miękkości) i odstawić do wystygnięcia. Następnie zblendować na gładką masę. Do masy jaglanej dodać jajko, mleko, mąkę, sól, cukier i opcjonalnie cynamon. Całość zmiksować. Uzyskana masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany - w razie potrzeby należy dodać mleka lub zagęścić mąką. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić na cienkie plasterki i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
2.Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odwracać na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Racuszki są delikatne i łatwo się rozpadają należy dobrze wyczuć moment do odwracania. Podawać posypane pudrem lub polane sosem, syropem np z dzikiej róży.
Komentarze