Racuchy z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 1 min

Są delikatne i miękkie. Polecam jako sposób na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki wody
    ok 1 szklanka mleka
    1 duże jajko
    3-4 łyżki mąki
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    2 jabłka
    olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
    opcjonalnie szczypta cynamonu

Racuchy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną, dokładnie wypłukać, ugotować w wodzie ( ok 15 minut- do miękkości) i odstawić do wystygnięcia. Następnie zblendować na gładką masę. Do masy jaglanej dodać jajko, mleko, mąkę, sól, cukier i opcjonalnie cynamon. Całość zmiksować. Uzyskana masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany - w razie potrzeby należy dodać mleka lub zagęścić mąką. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić na cienkie plasterki i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
  • 2. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odwracać na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Racuszki są delikatne i łatwo się rozpadają należy dobrze wyczuć moment do odwracania. Podawać posypane pudrem lub polane sosem, syropem np z dzikiej róży.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy