Racuchy z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasami chorujemy na ataki słodkości :D w tym pomocna jest książka Pawła Małeckiego na różne słodkości. Racuchy pycha :P

  • 30 min

Składniki:

  • 2 gruszki
    3 łyżki cukru

    15 g drożdży
    2 łyżki cukru
    100 ml mleka
    100 g mąki
    1 jajko
    olej do smażenia

Racuchy z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty ,wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę ,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy