Racuchy z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami, obficie oprószone cukrem pudrem. Smakowite pampuchy na obiad, kolację czy po prostu deser.

  • 60 min

Składniki:

  • Rozczyn

    drożdże świeże 30 g
    cukier 5 łyżek
    mleko 330 ml
    mąka 100 g

    mąka 300 g
    jabłko 1
    cukier puder do posypania
    oliwa do smażenia

Racuchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć z ciepłym mlekiem, rozetrzeć na gładko. Rozczyn przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut.

    Mąkę umieścić w dużej misce, dodać zaczyn, wymieszać, pozostawić do ponownego wyrastania, pod przekryciem, aż ciasto wyrośnie po brzegi miski. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Jabłko pokroić w plastry. Na rozgrzanej oliwie ułożyć placuszki, plastrem jabłka lekko docisnąć, smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym/ bibule. Ostudzone racuchy oprószyć cukrem pudrem.

    uwagi: w razie potrzeby dodać więcej mąki, lub mleka. Konsystencja ciasta powinna być delikatna, jak gęsta śmietana- także na wyczucie. Ciasto na racuchy powinno być lekkie, im więcej mąki racuchy będą twardsze, a w efekcie chodzi nam o delikatne pampuchy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy