Racuchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki połączyć z ciepłym mlekiem, rozetrzeć na gładko. Rozczyn przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut.
Mąkę umieścić w dużej misce, dodać zaczyn, wymieszać, pozostawić do ponownego wyrastania, pod przekryciem, aż ciasto wyrośnie po brzegi miski. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Jabłko pokroić w plastry. Na rozgrzanej oliwie ułożyć placuszki, plastrem jabłka lekko docisnąć, smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym/ bibule. Ostudzone racuchy oprószyć cukrem pudrem.
uwagi: w razie potrzeby dodać więcej mąki, lub mleka. Konsystencja ciasta powinna być delikatna, jak gęsta śmietana- także na wyczucie. Ciasto na racuchy powinno być lekkie, im więcej mąki racuchy będą twardsze, a w efekcie chodzi nam o delikatne pampuchy.
Komentarze