Racuchy z jabłkami, kokosem i kardamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dodatek kardamonu i wiórków kokosowych sprawia, że zwykłe racuchy z zsiadłego mleka nabierają egzotycznego smaku. Z kolei mąka razowa pszenna, orkiszowa jak i owsiana sprawia, że danie staje się zdrowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej razowej
    3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki owsianej
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sól
    3-4 jabłka
    tłuszcz do smażenia


Racuchy z jabłkami, kokosem i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zsiadłe mleko zmiksować z jajkami, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka, wymieszać, odstawić ciasto na 10 minut, po czym smażyć na rozgrzanym tłuszczu racuchy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy