Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI SOSU POMARAŃCZOWEGO:
    pomarańcze - 1 szt.
    świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 1 szk.
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
    cukier - 3 łyżki
    starty świeży imbir - 1 łyżeczka
    likier pomarańczowy Cointreau – do smaku
    SKŁADNIKI CIASTA NA RACUCHY:
    mąka 500 g
    drożdże świeże 30 g
    mleko letnie 1,5 szk.
    jajka 2 szt.
    olej rzepakowy 2 łyżki
    cukier ½ szk.
    sól szczypta
    PONADTO:
    olej do smażenia
    jabłka ½ kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Sosy

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS POMARAŃCZOWY: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewam do rondelka z szerokim dnem, dodaję cukier i starty świeży imbir.

    Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodaję pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmuje z ognia, wlewam likier i mieszam.
  • 2. RACUCHY: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.
    Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

    Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam.
    Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.
    Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym.

Porady

Sos pomarańczowy można podać do naleśników, klusek na parze i każdych innych placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować