Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

  • wyświetlono: 493 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym.

anemon
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI SOSU POMARAŃCZOWEGO:
pomarańcze - 1 szt.
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 1 szk.
kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
cukier - 3 łyżki
starty świeży imbir - 1 łyżeczka
likier pomarańczowy Cointreau – do smaku
SKŁADNIKI CIASTA NA RACUCHY:
mąka 500 g
drożdże świeże 30 g
mleko letnie 1,5 szk.
jajka 2 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier ½ szk.
sól szczypta
PONADTO:
olej do smażenia
jabłka ½ kg

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

  • 1. SOS POMARAŃCZOWY: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewam do rondelka z szerokim dnem, dodaję cukier i starty świeży imbir.

    Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodaję pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmuje z ognia, wlewam likier i mieszam.
  • 2. RACUCHY: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.
    Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

    Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam.
    Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.
    Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym.

Porady

Sos pomarańczowy można podać do naleśników, klusek na parze i każdych innych placuszków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejabłkakonkurs_naleśnikiracuchy na drożdżachsos pomarańczowykonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dodane przez: alaaa

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Bardzo smaczne racuchy,jedne z...

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne

Dodane przez: katrinaM24

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste...

Zrobiło się chłodno, więc na takie...

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: MagdalenaS

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Czas na chwile rozpusty :) Racuchy...

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dodane przez: akrobatka22

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Tradycyjne, babcine drożdżowe racuchy...

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Dodane przez: jolantagłówka

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Lekkie, smaczne i zdrowe racuszki,...

racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: tycjanowa

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE