Racuchy z jabłkami

5 (161 ocen)

Idealne placuszki do zrobienia na szybko do kawki lub herbatki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    3 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    odrobina soli

    3 duże jabłka
    1 łyżeczka cynamonu

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Racuchy Placki

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z jabłkami 1. Mleko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże, cukier i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby podrosły. Jak troszeczkę podrosną to dodajemy je do mąki i wsypujemy szczyptę soli i wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy.
  • Racuchy z jabłkami 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem.
  • Racuchy z jabłkami 3. Jabłka dodajemy do ciasta.
  • Racuchy z jabłkami 4. Wszystko razem mieszamy.
  • Racuchy z jabłkami 5. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Racuchy z jabłkami 6. Racuszki układamy na talerzu.
  • Racuchy z jabłkami 7. I posypujemy cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować