Racuchy z jabłkami

  • wyświetlono: 1135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa - uwielbiałam gdy mama robiła takie racuchy - placuchy

peggi
  • 15min

Składniki

700 g mąki
500 ml mleka
30 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jaja
4-6 jabłka papierówki
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy z jabłkami

  • 1. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Drożdże rozkruszamy, zalewamy częścią mleka (ciepłego, ale nie gorącego), zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
  • 2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy środek - kroimy na drobne kawałki.
  • 3. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól, mleko i rozczyn - ucieramy mikserem na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka i mieszamy za pomocą łyżki.
    Na rozgrzanym oleju smażymy jak placki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilplackisezonowe_przysmakijabłkaracuchydrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy drożdżowe z bananami

Dodane przez: Michał Dobras

Racuchy drożdżowe z bananami

Do racuchów możesz dodać też rodzynki....

Racuchy z borówkami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Racuchy z borówkami

Borówki są nie tylko smaczne, ale...

Racuchy dyniowe z jabłkiem

Dodane przez: Krystyna32

Racuchy dyniowe z jabłkiem

Pyszne racuchy w pięknym kolorze....

Racuchy z jabłkami na kefirze

Dodane przez: tasty-and-fit

Racuchy z jabłkami na kefirze

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...

Racuchy z cukinii

Dodane przez: AlaW.

Racuchy z cukinii

Placki z cukinii na słodko jak...

Racuchy z morelami

Dodane przez: Krystyna32

Racuchy z morelami

Puszyste i pyszne racuchy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE