Racuchy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

bardzo fajny przepis na deser lub osobne danie

  • 40 min

Składniki:

  • mąka
    5 dkg drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    3 duże jabłka
    cukier, sól do smaku

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pokroić w kawałki lub kostkę i zasypać niewielką ilością mąki. Z drożdży, odrobiny cukru, 2 łyżek mleka i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
    Do owoców wbić jajka, dodać mleko, cukier, sól, rozczyn i tyle mąki aby ciasto nie lało się z łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min
    Porcjami nakładać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane. Aby mieć pewność ze nie są surowe można sprawdzić wbijając wykałaczkę w racucha, jeśli ciasto nie zostaje na patyczku oznacza że jest gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy