Racuchy z dyni na słodko

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodkie dyniowe placki z nutą cynamonu o cudownym kolorze. Idealne na osłodzenie jesiennego początku dnia.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400 g dyni tartej
    2 szt. jajka
    1 łyżka masła
    150 g mąki
    łyżeczka cynamonu
    50 g cukru trzcinowego
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z dyni

Racuchy z dyni na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Miąższ dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. 2. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, aż zbieleją, Białka ubić z szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
  • 3. 3. Dynie połączyć z żółtkami, mąką, cynamonem. Na koniec dodać pianę z białka, delikatnie wymieszać.
  • 4. 4. Łyżką nabierać porcje ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Racuchy z dyni podawać posypane z cukrem pudrem. Bardzo smaczne z powidłem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować