Racuchy z chorizo, oliwkami, serem i sosem meksykańskim

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie zdecydowanych smaków, jak chorizo i oliwki ze słonością dobrego żółtego sera. Serwować je można z różnymi sosami.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na ok 12 szt)
    -100 g chorizo
    -100 g tartego sera żółtego (u mnie ementaler)
    -50 g zielonych oliwek bez pestek
    -1 szkl. mąki pszennej
    -1 jajko
    -2/3 szkl. mleka
    -sól i pieprz
    -olej rzepakowy do smażenia

Racuchy z chorizo, oliwkami, serem i sosem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i mleko. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
    Oliwki pokroić w plasterki, chorizo w półplasterki albo małe kawałeczki. Dodać do masy razem z serem i dokładnie wymieszać łyżką.
    Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść masę łyżką. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Podawać gorące z klasyczną meksykańską salsą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy