Racuchy z bitą śmietaną i dżemem z owoców leśnych

4.5 (162 ocen)

Pyszny,bardzo prosty deser i dla dorosłych i dla dzieci :)

Składniki:

  • 1 duży kefir
    2 szkl. mąki
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1,5-2 łyżeczki sody
    olej do smażenia
    dżem
    śmietana kremówka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Racuchy z bitą śmietaną i dżemem z owoców leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki po kolei dodajemy do miski i ze sobą łączymy,mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy olej i porcją jednej łyżki nakładamy na patelnie placuszek.Gdy powstaną tzw.pęcherzyki powietrza i racuszek się zrumieni przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy.Usmażony racuch kładziemy na ręcznik kuchenny,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Do kremówki dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy mikserem.

Porady

Do takich racuszków każdy według siebie może dodać swój ulubiony dodatek np.cukier puder,jakiś owoc,inny dżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować