Racuchy ryżowe z serem, marchewką i orzechami

0 (0 ocen)

Chrupiące racuszki z brązowego ryżu z dodatkiem żółtego sera, marchewki i orzechów włoskich. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Placuszki w nieco „odchudzonej” wersji, gdyż pieczone na suchej patelni – bez użycia tłuszczu.

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu brązowego
    220 g żółtego sera
    2 średnie marchewki (2 x 100 g)
    3 ząbki czosnku
    100 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
    4 jajka
    ½ szklanki śmietanki 12%
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuchy ryżowe z serem, marchewką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy ryżowe z serem, marchewką i orzechami 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Ser i obraną marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek natomiast – na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Ryż i rozdrobnione składniki przełożyć do miski, dodać orzechy, zioła oraz obie papryki. Wbić jajka, wlać śmietankę i wsypać bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Racuchy ryżowe z serem, marchewką i orzechami 2. Rozgrzać suchą patelnię, następnie nałożyć porcje masy, tworząc płaskie placki.
  • Racuchy ryżowe z serem, marchewką i orzechami 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości racuchów. Ryż brązowy można zastąpić białym, a śmietankę mlekiem. Racuchy najlepiej smakują z dodatkiem ketchupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować