Racuchy, to ulubione danie każdego dziecka. Jedne wolą z jabłkami, inne z rabarbarem, czy jagodami. Obojętnie jak, je przygotujemy, cieszą się ogromnym powodzeniem!
10 min
Składniki:
Serek waniliowy- 300 gram
pomarańcza - 2 sztuki
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 1 sztuka
Cukier puder - do obsypania
olej do smażenia - 3 łyżki
Racuchy pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pierwszej pomarańczy wycinamy cały miąższ. Obieramy, a następnie między błonami wycinamy miąższ. Wrzucamy do blendera, dodajemy jajko i serek waniliowy - całość miksujemy. Przelewamy do średniej wielkości miski. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy stopniowo, ciągle mieszając do przygotowanej wcześniej masy z serka. Z drugiej pomarańczy usuwamy nożem skórkę, następnie wycinamy miąższ i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, porcjami nakładamy ciasto, na nie po kilka kawałków pokrojonej pomarańczy. Smażymy do zarumienienia się racuchów z obu stron - na wolnym ogniu. gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem - podajemy;)
Komentarze