RACUCHY (PLACUSZKI) Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY

4.49 (163 ocen)

  • 40 min

Od dziecka przeze mnie uwielbiane racuchy z jabłkami, pulchniutkie, bez dodatku drożdży, szybkie do zrobienia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, polane dżemem lub czekoladą choć nie wiem czy bardziej je lubię bez dodatków. :)

  • 40 min

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
    mleko 1 szklanka
    jajka 3 szt.
    cukier 4 łyżki
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    jabłka 3 duże sztuki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę.
    Dodaję mleko i miksuję.
    Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie.
    Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy.
    Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy i delikatnie mieszam szpatułką (lub łyżką).
    Smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Porady

Należy pamiętać aby smażyć placuszki na średnim ogniu (zbyt duży ogień spowoduje to, że w środku będą surowe a na zewnątrz spalone).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować