Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem

3 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

To prosta oraz szybka propozycja na puszyste i delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub też pyszna przekąska.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 19 sztuk)
    250 ml kefiru
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    200g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    1-2 gruszki
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, a gruszki pokroić w niewielką kostkę.
    Następnie do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder i dodać kefir z żółtkami.
    Całość zmiksować na jednolitą konsystencję oraz połączyć z jabłkami.
    Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
    Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
    Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.

Porady

Możecie do nich użyć dowolnych owoców i za każdym razem będzie smacznie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kefir Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować