Racuchy na kefirze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ten przepis mam już od kilku lat i bardzo często z niego korzystam, placuszki wychodzą delikatne i mięciutkie. Idealne dla dzieci

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 350-400g kefiru
    1 jajko
    2-4 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 szkl mąki (+/-)
    ½ łyżeczki sody
    ok 2 jabłka

Racuchy na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy na kefirze 1. Wymieszać kefir z jajkiem, cukrem i solą. Dodać mąkę z sodą, dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być gęsta. Jabłka pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do masy.
  • Racuchy na kefirze 2. Smażyć nieduże placuszki na rozgrzanym oleju, kiedy zaczną się pojawiać bąbelki można przewrócić na drugą stronę, mają mieć jasno brązowy kolor. Gotowe obsypać cukrem pudrem

Porady

Jeśli nie będziesz pewny/a czy na pewno są usmażone można sprawdzić patyczkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy