Racuchy na kawie zbożowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne racuchy z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie kawy zbożowej. Placuszki urozmaicone dodatkiem słodkich rodzynków oraz cukru cynamonowego. Ponadto racuchy przygotowałam piekąc je na suchej patelni, zamiast smażyć na tłuszczu.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 i ½ szklanki wrzącej wody
    3 torebki kawy zbożowej typu Anatol
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru cynamonowego (20 g)
    3 jajka
    50 g świeżych drożdży
    3 łyżki majonezu
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    300 g rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuchy na kawie zbożowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy na kawie zbożowej 1. Rodzynki sparzyć, osączyć i wystudzić.
    Wszystkie torebki kawy zalać wrzątkiem, wsypać zwykły cukier i dokładnie wymieszać, by się rozpuścił. Płyn pozostawić na 10 min. Po tym czasie torebki kawy usunąć, a napar lekko wystudzić. Następnie dodać pokruszone drożdże, majonez, jogurt i rozbełtane jajka – dokładnie wymieszać. Wsypać cukier cynamonowy oraz mąkę – ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. Do ciasta dołożyć rodzynki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu przez 10 min.
  • Racuchy na kawie zbożowej 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 44 średniej wielkości racuchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować