RACUCHY NA DROŻDŻACH Z JABŁKAMI

5 (171 ocen)

  • 30 min

Idealne danie obiadowe lub kolacja w dni upalne i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 2 dkg drożdży świeżych
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka cukru
    - szczypta soli
    - ok. 3/4 - 1 szklanki mleka
    - 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Racuchy na drożdżach z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski. Zrobić w mące wgłębienie, do którego dodać rozkruszone drożdże, dać 1 łyżeczkę cukru i wlać 3 łyżki mleka. Lekko zamieszać zaczyn, zabierając trochę mąki. Zostawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
    Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników (oprócz jabłek, cukru pudru i oleju) i wyrabiamy mikserem (widełkami do ucierania), do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęściejsze od śmietany. Do ciasta wmieszać jabłka.
  • Racuszki na drożdżach 2. Na patelni rozgrzewamy olej (nalany do wysokości ok. 1 cm). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu, kładziemy placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • Racuszki na drożdżach 3. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem, lub ubitą śmietaną.

Porady

Zaczyn można przygotować w osobnej miseczce mieszając składniki : rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dodać do reszty składników. Racuszki są też smaczne jak przestygną z filiżanką herbaty lub kakao. Bardzo lubią je dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować