Racuchy mocno drożdżowe

5 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, sycące a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Lubią je dzieci i dorośli.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • pół litra wody gazowanej
    pół litra mleka pełnego
    2 całe jajka
    szklanka cukru + saszetka cukru waniliowego
    kostka drożdży
    mąka
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Jajko

Racuchy mocno drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości lekko ciepłego mleka. Dodać cukry i zamieszać aż będzie jednolita ciecz.
  • 2. Do rozpuszczonych drożdży następnie dodać pozostałe mleko, wodę gazowaną i jajka. Dobrze wymieszać.
  • 3. Na koniec stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy, która dobrze będzie się nabierała na łyżkę.
  • 4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Następnie na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć racuchy na wolnym ogniu, często przewracając, aby się nie spaliły. Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować