Pyszne, sycące a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Lubią je dzieci i dorośli.
1 godz. 10 min
Składniki:
pół litra wody gazowanej
pół litra mleka pełnego
2 całe jajka
szklanka cukru + saszetka cukru waniliowego
kostka drożdży
mąka
olej do smażenia
cukier puder
Racuchy mocno drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości lekko ciepłego mleka. Dodać cukry i zamieszać aż będzie jednolita ciecz.
2.Do rozpuszczonych drożdży następnie dodać pozostałe mleko, wodę gazowaną i jajka. Dobrze wymieszać.
3.Na koniec stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy, która dobrze będzie się nabierała na łyżkę.
4.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Następnie na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć racuchy na wolnym ogniu, często przewracając, aby się nie spaliły. Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze