Racuchy jabłkowo- bananowe

0 (0 ocen)

Racuchy są idealnym deserem dla dzieciaczków, którzy uwielbiają owoce.

Składniki:

  • 370 g mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka octu spirytusowego
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    2 banany
    1 duże twarde jabłko
    olej do smażenia

Racuchy jabłkowo- bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepać. Dosypać przesianą przez sitko mąkę i wymieszać na jednolite ciasto.
    Banany pokroić w plasterki, jabłko w kostkę wsypać do ciasta. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.

    Na rozgrzany olej nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
    Z patelni przekładać na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Na koniec posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy