Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa. Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer!

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 17 sztuk)
    250g mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka drożdży (płaska)
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej
    Dodatkowo:
    6-7 pieczarek
    4 plastry żółtego sera
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Ser

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski.
    Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
    Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.
    W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki.
    Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Do ciasta wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami.
    Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
    (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
    Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować