Racuchy drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski i połączyć z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (na ok.15 minut). Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, pozostałe mleko i cukier oraz rozpuszczone, letnie masło. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Jabłko i banana obrać, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżkę ciasta, posypać owocami i przykryć druga niewielką łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe racuchy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze