Racuchy drożdżowe z owocami

5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

W dzieciństwie często Mama smażyła nam racuchy drożdżowe, ale bez owoców. Uważam, że z dodatkiem jabłka i banana są jeszcze smaczniejsze.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    3 szklanki mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka mleka
    4 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 duże jabłko i banan
    cukier puder do oprószenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski i połączyć z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (na ok.15 minut). Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, pozostałe mleko i cukier oraz rozpuszczone, letnie masło. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • racuchy smaż na złoty kolor 2. Jabłko i banana obrać, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżkę ciasta, posypać owocami i przykryć druga niewielką łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe racuchy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować